top of page

ONZE KIJK OP

Samen bouwen aan een betere toekomst

ONZE KIJK OP

Samen bouwen aan een betere toekomst.

Onze kijk op

Wij delen graag onze visie op actuele thema's

Foto van schrijverFriso van Ommeren

Dierenwelzijn: een steeds prominentere plek op de bestuursagenda

Gemeenten staan voor de taak om binnen hun regio een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, van duurzaamheid en inclusie tot welzijn en veiligheid. Eén van de thema’s die steeds meer aandacht krijgt, is dierenwelzijn.


In dit artikel zoomt onze adviseur Friso van Ommeren, die zich met veel passie inzet voor dit onderwerp, verder in op dit thema. Dierenwelzijn is een onderdeel van een breed gemeentelijk beleid en vanuit BONVUE ondersteunen we graag bij het ontwikkelen van toekomstgerichte oplossingen.


De Wet Dieren als leidraad

Dierenwelzijn wordt steeds meer gezien als een integraal onderdeel van gemeentelijk beleid. De Wet Dieren vormt een duidelijke leidraad. Het legt de verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn bij zowel overheden als particulieren. Het is een onderwerp waar steeds meer gemeenten, in samenwerking met deskundige adviseurs, actief aandacht aan besteden.


De Wet Dieren schrijft voor dat dieren de zorg moeten krijgen die ze redelijkerwijs nodig hebben, waaronder:


  • Voldoende voeding van goede kwaliteit;

  • Een comfortabele en veilige omgeving met een goed klimaat;

  • Waarborgen voor een goede gezondheid en het voorkomen van pijn;

  • Voldoende mogelijkheden om te voorzien in hun gedragsbehoeften;

  • Een positieve emotionele toestand.


Deze uitgangspunten bieden een mooie basis voor gemeenten om hun beleid op af te stemmen. Hoewel veel van deze zorgen als vanzelfsprekend lijken, blijkt in de praktijk dat dierenwelzijn vaak achterblijft bij de gewenste standaard. Gemeenten staan daarom voor de uitdaging om dit onderwerp stevig op de agenda te zetten en daar waar nodig actief in te grijpen. Bij BONVUE denken we verder dan de standaardoplossingen, ook op het gebied van dierenwelzijn.


Dierendag op 4 oktober

Op vrijdag 4 oktober is het weer Dierendag. Een speciale dag waarop we samen stilstaan bij het welzijn van dieren. Dit initiatief begon in 1929, toen World Animal Protection het voorstel deed om een dag te wijden aan de zorg voor onze dierenvrienden. Nu, bijna honderd jaar later, staat de dag nog steeds in het teken om onze band met dieren te versterken en bewustwording te creëren rondom hun behoeften. Of je nou jouw favoriete knuffel meeneemt naar school of een mooi verhaal vertelt over je huisdier, het draait om verbinding.


Organisaties zoals de Dierenbescherming en de Dierenambulance grijpen deze kans om mensen en dieren dichter bij elkaar te brengen. Zo werken we samen aan een betere toekomst voor alle dieren, want dierenwelzijn, daar maken we ons samen sterk voor.


Enkele weetjes

  • Sinds 1 juli 2024 is er een huis- en hobbydierenlijst in het leven geroepen. Je mag alleen dieren houden, verkopen of fokken die op deze lijst staan. Dus wil je een nieuw huisdier? Check dan even de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  • Als je een huisdier hebt, ben je verplicht goed voor je dier te zorgen. En let op: ben je jonger dan 16 jaar? Dan mag je geen huisdier kopen.

  • Honden moeten binnen zeven weken na hun geboorte gechipt en geregistreerd zijn. Voor katten geldt dit (nog) niet, maar het wordt wel aanbevolen. Ook het neutraliseren van katten is een goed idee, want Nederland kampt met een flinke kattenoverpopulatie en dat zorgt voor veel zwerfkatten. Zwerven is echt niet goed voor hun welzijn. Ook voor paarden en hobbydieren geldt een registratieplicht.

  • Het is verboden om te fokken met dieren die lijden aan ernstige afwijkingen of ziektes, zoals kortsnuitige honden die moeite hebben met ademhalen.

  • Alleen medisch noodzakelijke ingrepen zijn toegestaan. Onnodige ingrepen mogen niet, om onnodig leed te voorkomen.


Wetten en plichten

In Nederland zijn er verschillende verantwoordelijkheden als het gaat om dierenwelzijn. Deze verantwoordelijkheden zijn verdeeld over het Rijk, de Provincie en de Gemeente. Sommige taken, zoals vergunningen voor veestallen, kunnen de grenzen van gemeenten overstijgen. Hieronder vind je een overzicht van hoe het is geregeld:



Huisdieren

Landbouwdieren

Dieren in het wild

Rijk

Verwaarlozing,  mishandeling,  

gevaarlijke dieren en

bedrijfsmatig verkopen, opvangen en fokken

Verwaarlozing mishandeling,

slachthuizen & vervoer,

proefdieren en

diergeneesmiddelen

dierziektebestrijding

Stroperij & nestverstoring,

aanwijzen beschermde dieren en controle op naleving, handel en bezit

Provincie

Niet van toepassing

Vergunning veestallen

Bescherming dieren in het wild 

Flora- en faunabeheer 

Vergunningverlening wildopvangcentra 

 

Gemeente

Opvang en vervoer van zwerfdieren 

Gevaarlijke honden (APV) 

Vergunning veestallen en evenementen met dieren

Vergunning evenementen met dieren

Wist je dat iedere inwoner van Nederland wettelijk verplicht is om een dier in nood te helpen? Dit is vastgelegd in de Wet Dieren. De Omgevingswet stelt dat wilde dieren met rust gelaten moeten worden. Twijfel je of een dier hulp nodig heeft? Bel dan de Dierenambulance of Dierenbescherming via 114, zij staan klaar om te helpen.

Opvang en vervoer van dieren: een taak voor de gemeente

De manier waarop gemeenten omgaan met dierenwelzijn verschilt vaak per regio. Zo kampen ze in het westen van Nederland vaak met meeuwenoverlast, terwijl in het noorden ganzen een veelvoorkomend probleem zijn. In Midden-Oost Nederland kan de wolf weer voor uitdagingen zorgen. Maar hoe divers de focus ook is, het uitgangspunt blijft overal hetzelfde: een zo diervriendelijk mogelijke aanpak.


Gemeenten hebben de wettelijke plicht om huisdieren op te vangen, wanneer vermoed wordt dat ze een eigenaar hebben. Als het dier binnen veertien dagen niet wordt opgehaald, wordt de burgemeester automatisch de eigenaar en kan het dier vervolgens aan een nieuwe eigenaar worden toegewezen.


De gemeente werkt voor het vervoer en de opvang van dieren vaak samen met organisaties zoals de Dierenbescherming en de Dierenambulance. Deze organisaties verzorgen niet alleen de opvang van zwerfdieren, maar ook van dieren die in noodgevallen hulp nodig hebben, zoals bij huisuitzettingen, arrestaties of huiselijk geweld. Daarnaast zorgen zij voor de opvang bij rampen waarbij dieren betrokken zijn.


Hun taken gaan verder dan alleen huisdieren. Ze halen ook kadavers op en vervoeren en verzorgen wilde dieren in nood. Dit is cruciaal voor de volksgezondheid, omdat bijvoorbeeld botulisme – een vergiftiging die verlamming kan veroorzaken – kan worden opgelopen door contact met dode vissen of watervogels.


Samenwerken aan dierenwelzijn? Wij denken graag mee!

Bij BONVUE kijken we graag verder met je mee, ook als het gaat om dierenwelzijnsbeleid. Of je nu ondersteuning zoekt bij het organiseren en voorzitten van platforms, het doen van aanbestedingen of het sluiten van overeenkomsten: wij hebben de kennis en ervaring in huis. Neem contact op voor meer informatie via www.bonvue.nl/contact.

bottom of page